John Wick: Kapitola 4 (2023) | ČSFD.cz (2024)

Videa (18)

VÍCE

Recenze (836)

VÍCE

JFL

Čtvrtý "John Wick" je v rámci akčního žánru vybroušená dokonalost. Tato pečlivě sestavená gurmánská lahůdka dokáže současně vyvolávat fyzicky intenzivní reakce i ryzí rozkoš z kreativity a nápaditosti zdejší choreografie. Moment, kdy si Wick přehodí přes krk nunčaky, představuje takové to uvědomění si, že jste právě svědky dokonalosti - něco jako když poprvé vědoucně pohlédnete na plátno od van Gogha, necháte se obestoupit hudbou Bacha, nebo vidíte, jak zvedá obočí The Rock. Já bláhový a malověrný jsem pak na chvíli zapochyboval, jestli po tom ještě mají tvůrci něco dalšího v rukávu. Ale když se nad hrdinu s brokovnicí se zápalnými náboji vznese kamera, explodovala mi hlava. Tady se odděluje zrno od plev. Čtvrtý "John Wick" představuje grandiózní erupci geniality, talentu a osvícenosti. Jeho tvůrci tu současně vzdávají hold veškeré předchozí tradici filmových bojových umění a jejím velikánům - od Bruce Leeho přes Sammo Hunga po Zatóičiho. Ale právě že namísto plytkého napodobování či fanboyovského odkazování si ze vzorů a předchůdců staví mety, které chtějí překonávat - nikoli však arogantně, nýbrž láskyplně a s úctou. Ohromným aktivem série zůstává Keanu Reeves, především díky rokům levelování a ochotě učit se nové věci. Choreografové tak dostávají na hraní nevídaně tvárného představitele, s nímž mohou nejen variovat jeho již osvojené dovednosti, ale také mu stanovovat nové výzvy. Podobně je to pak i s dalšími představiteli zvučných jmen. Jiné velkolepé ansámblové akčňáky minulosti - např. "Expendables" či "Rychle a zběsile" - si vystačily s tím, že jen po vzoru wrestlingových exhibic proti sobě postavily hvězdná jména a nechaly je předvádět své ikonické frajeřinky z jiných bijáků. Oproti tomu Stahelského tým vezme Hiroyukiho Sanadu, Donnieho Yena, Scotta Adkinse, Marko Zarora i Shamiera Andersona a každého přetvoří v rozkošně svébytnou postavu, která jim dává prostor zužitkovat jejich fyzické přednosti, navázat na nějakou klasickou tradici či ikonu a navíc se i vyblbnout herecky. Čtvrtý díl navíc vyloženě skvostně využívá vlastní komiksově přepálený svět série s jeho kontrastní barevnou paletou, zbrojním someliérstvím, stylovými fetiši a nadreálně mramorizovanými klišé. Tohle "Panství Downton" s kung-fu a bouchačkami má kořeny zapuštěné do patetických esencí žánrovek, sahajících od melancholických krimi Jeana-Pierra Melvilla přes heroic bloodshed bijáky Johna Woo i samurajská dramata Masakiho Kobajašiho až po postmoderní coolness Cowboye Bebopa. "John Wick 4" se při tom dalece vyhýbá velkohubému eklektickému exhibicionismu v duchu Quentina Tarantina. Jako pravý mistr bojových umění pokorně přiznává své mistry, jejichž bravura jej samotného dovedla k tomu, aby ustanovil nový vrchol akčního žánru.()

sniper18

všechny recenze uživatele

John Wick je určite jedna z najlepších sérií súčasnosti, ale po predchádzajúcom diely, ktorý ma síce bavil, ale dejovo už nič zaujímavé neponúkol a prišlo mi, že sa tvorcovia začínajú dosť opakovať som už bol pri očakávaní najnovšieho pokračovania radšej trochu opatrný a ešte pri takejto epickej dĺžke, ale vôbec nebolo treba, párne diely sa mi tu páčia viac, než tie predchádzajúce. Neviem, či táto stopáž bola až tak nevyhnutná, možno od opakovaných pozretí trochu odradí, ale to nič nemení na tom, že som sa tu vôbec nenudil, čo ma teda prekvapilo, stále sa tu niečo deje, menia sa lokácie, prakticky je film rozdelený na niekoľko kapitol v odlišnom prostredí, ktoré majú svojho záporáka alebo výraznú postavu, no hlavne už John Wick konečne vie, čo má urobiť, aby sa z tejto nepríjemnej situácie dostal a tak na rozdiel od predchádzajúceho dielu ma aj zaujímalo, ako sa to bude celé vyvíjať. A navyše je tu niekoľko mojich obľúbených prvkov, ktoré mám v akčnom žánri veľmi rád, hlavne taký ten samurajský kódex, kedy sa aj vzájomní nepriatelia môžu rešpektovať a niekedy si aj pomôcť. S obsadením som tentoraz teda mimoriadne spokojný, okrem klasickej zostavy siahli po asi tých najlepších, čo mohli a tak je tu Donnie Yen, ktorý je už roky môj veľký obľúbenec a je to presne ten typ záporáka a zároveň priateľa, ktorého mám veľmi rád, k tomu Scott Adkins v dosť nezvyklej úlohe, ale tohto svojho záporáka si užil a ešte k tomu Hirojuki Sanada, ktorý ťahá prvú fázu filmu. A aj záporák Bill Skarsgård to dobre zahral a je dostatočne nepríjemný, aby som sa tešil na záverečné zúčtovanie. Ale keďže to nie je žiadny bojovník, jeho pravou rukou je talentovaný Marko Zaror. A bavil ma aj bojovník so psom, ktorý má tiež zaujímavú postavu. A teraz už k samotnej akcii, ktorá je perfektná. Je jej tu plno, všetky akčné sekvencie sú už očakávane skvelo, ale aj celkom nápadito natočené a plne prehľadné, ale aj poriadne dlhé. A možno aj preto to už nestojí takmer len na samotnom Wickovi, ale je to viac tímová akcia a každý dostane veľa priestoru sa predviesť. Už úvod v Osake je jedna z najlepších akčných scén celej série, tá spolupráca Reevesa, Sanady a jeho filmovej dcéry je úplne okulahodiaca, ale cez niekoľko ďaľších akčných scén sa dostaneme až k úžasnému finále, ktoré je bezpochyby vrchol celej série. To sú prakticky štyri úplne odlišné dlhé akčné scény hneď za sebou. Vynikajúce Shanzelize, kde tá kombinácia bitiek, prestreliek a havárií už asi nemohla byť lepšia, parádna akcia z herného pohľadu a ešte celá akcia na schodoch. Toto sa nesmierne vydarilo a veľmi som si to užíval. Vizuálne a technicky je to opäť špičková kvalita a často sa vydarí aj výber hudby, to je radosť pozerať. Takže ja som veľmi spokojný, nečakal som až takto dobré pokračovanie s takouto skvelou akciou a ešte to uzavrie aj výborný záver, takže by to bol veľmi dôstojný záver série. Ak teda skutočne bude. 83%()

Reklama

Anderton

všechny recenze uživatele

Čo sa dialo v prvej, druhej a tretej časti si už vôbec nepamätám, samozrejme okrem nejakej tej akcie. Možno aj preto, že som neriešil všetky dejové línie a kauzalitu, som si film užil viac ako som si vopred myslel. Máme tu opäť eye candy záležitosť ako v dvojke, rozumej lokácie a nie priamo choreografiu akčných scén, tá ma nikdy príliš nebrala. Ale pozor, všetky akčné scény sa odohrávajú v noci, takže tie svetové lokácie si užijete iným spôsobom než napríklad v Bondovi či v Mission: Impossible. Herci sú skvele typologicky vybratí a stopáž som vôbec neriešil, takže nemám dôvod dávať priemerné hodnotenie ako naposledy.()

sheen

všechny recenze uživatele

Ještě si tady odložím slovní hodnocení o den později po shlédnutí:) S dalším dílem jsem nadmíru spokojen, akce opět perfektní, hlavně na diskotéce v Berlíně (tak nějak si představuji Berghain) a v hotelu v Osace. Adkinse jsem skoro nepoznal, chvíli mi to trvalo. Donnie Yen mě neskutečně potěšil, jeden z mých nejoblíbenějších herců, jeho postava mi přisla naprosto boží a spin off by byl super. Stopáž mohla být kratší, to je opravda. A samotný Wick byl zase nelítostný, tak jak ho máme rádi. Již se těším na spin offy. [Flora]()

verbal

všechny recenze uživatele

Být Kill Kínu 4 o hodinu kratší, byla by to bývala byla, v hezkých kulisách velkolepě natočená, průměrná akční pičovinka. Takhle je to zase jen, sice v hezkých kulisách a velkolepě natočené, úmorně unylé a až nesnesitelně natahované válení sudů nesmrtelného dědy Rývse, u něhož při každé nekonečné a lobotomizačně furtdokolové akční sekvenci vaše prdel sténá, k čemu jste ji to, kurva, zase posadili. Na rozdíl od Letyče Stahelský atraktivně točit bitky f*ckt neumí a ani důchodci Kínovi už to válení sudů věru dvakrát nejde. Momenty, kdy jeho protivníci několik sekund trpělivě staticky čekali, než se artritický Kínu pomalu a bolestivě svalil na zem, aby je přehodil přes hlavu, byly evidentně nechtěnou, ovšem až trapně komickou gerontovložkou. Abych nebyl zase až takový zmrd, musím docenit historicky první opravdovou hereckou kreaci prkenné baleríny Skokota Asskinse, který toho zlatozubého Lindemanna vystřihnul opravdu zábavně, a také tři vizuálně náramně vypečené momenty – kočkování na kruháči u Vítězného oblouku, pokojovou anihilaci v půdorysu a klauniádu na schodech k Sakrekér. Avšak i u těch jsem po deseti až patnácti minutách némlich toho samého převalování, uhýbání z metru před kulkama a digistřílení do hlav, musel otráveně chlácholit svůj gluteus maximus, že už se určitě během chvilky ti přitroublí cirkusáci konečně vyzabíjejí a ten středověk skončí. Ještěže je tak snadno lakovatelný, vždycky to bylo ani ne v polovině! K tomu si připočtěte nulový scénář „Kínu si prostě nezáživně tři hodiny klestí cestu čtyřiceti až padesáti porážkovými mantákovitými figuranty a mění se akorát pozadí“, který na dlouho nevytrhnou ani uhrančivé pařížské kulisy či vkusné džaponské zahrady, a co vám vyjde? Mně teda vyšlo 1,5000000000113, umocněných exponenciálním nasráním, že jsem na to, já kokot, v naději, že se to alespoň trochu přiblíží výborné a prdeli nehostilní dvojce, zase lezl do kina, když jsem si to mohl později pěkně pohodlně doma popřetáčet na vydržitelných 120 minut či méně. Když si vzpomenu, co dokázal Evans v Raidu za poloviční hrací dobu, s desetinovým rozpočtem, s pouhými dvaceti cigoši a jedním polorozpadlým barákem, musím tohle prohlásit za megalomansky dementní pálení peněz a přiblblou popkulturní monstrozitu pro instáčové debily.()

Galerie (55)

VÍCE

Photo © Murray Close / Lionsgate

John Wick: Kapitola 4 (2023) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (27)

VÍCE

  • Vzhledem ke propracované mytologii série má mnoho lidí sklony předpokládat, že byla po úspěchu prvního dílu rozmyšlena coby běh na dlouhou trať. Podle režiséra Chada Stahelského to tak ale rozhodně není: "Po třetím dílu jsme už vlastně chtěli skončit, ten závěr měl být otevřený – nemělo jít o příslib dalšího pokračování. Ale pak jsme ho jeli propagovat a zrovna jsme byli v Japonsku. Obvykle tam bydlíme v Imperial Hotelu, kde mají skvělý skotský bar. A tak v něm sedíme, popíjíme, vzpomínáme a říkáme si, co nás bavilo a co bylo super… a co by mohlo by být super a čím bychom se ještě pobavili. A tak jsme se postupně dostali k tomu, že se nám chce napsat ještě jeden scénář…"(NIRO)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu.(noelcoward73)
  • Jedná se o první díl série, kde se na scénáři nepodílel Derek Kolstad.(jasongun)
John Wick: Kapitola 4 (2023) | ČSFD.cz (2024)

FAQs

Is there a secret scene at the end of John Wick 4? ›

Wick's gritty trickery also makes good on The High Table's promise to free Caine of his obligations and thus allows him to safely see his daughter. The post-credit scene picks up at that moment when Caine is going to finally reunite with his daughter, a street performing musician.

Will John Wick return in part 5? ›

JOHN WICK 5 is in the works with Keanu Reeves returning - Production is expected to begin in 2025.

How many words did Keanu Reeves say in John Wick 4? ›

A report from The Wall Street Journal reveals that Keanu Reeves' eponymous assassin says only 380 words across 103 lines of dialogue during “John Wick: Chapter 4,” which runs nearly three-hours long with its 169 minute runtime.

Is there a surprise at the end of John Wick 4? ›

The final scene shows Winston and the Bowery King (Laurence Fishburne) back in New York visiting Wick's grave with his pit bull: John is buried by his wife Helen, with a headstone that reads “Beloved husband” (per Wick's wishes).

Is there an alternate ending to John Wick 4? ›

We had a different ending,” Stahelski said. “[The theatrical ending] was the ending Keanu and I wanted, but we shot a different ending. We shot an ending where you actually saw John Wick at the end of the movie. So it was very clear that he was still alive.

Was Winston John Wick's dad? ›

While the John Wick franchise is great at world-building, there has been nothing in the previous three movies that hinted toward Winston being John's biological father. Though the pair grew closer with each consecutive release, they were nothing more than allies in the John Wick series.

Who is Keanu Reeves' daughter? ›

Will John Wick live in chapter 5? ›

The Plot of John Wick: Chapter 5

The film does not explicitly show John's death; he collapses after the duel, but his actual demise is not depicted on screen. Additionally, the scene where Winston and the Bowery King visit his grave seems to occur after his presumed death, implying that his death may have been staged.

What is John Wick most famous line? ›

Whoever Comes, Whoever It Is, I'll Kill Them. I'll Kill Them All."

Why does John Wick only say "yeah"? ›

Stahelski revealed that Wick doesn't have a lot of dialogue because “Mr. Reeves stripped out roughly half the dialogue written for his character in the initial script.”

Why is John Wick a 15? ›

Parents need to know that John Wick is a brutally violent, frequently bloody thriller starring Keanu Reeves as an assassin. There's a very high body count: Characters are shot, maimed, stabbed, beaten, threatened, killed with firearms at close range, blown to bits in an explosion, strangled with bare hands,…

Is there a tag at the end of John Wick 4? ›

Yes, the film does include a bonus scene after the credits have finished rolling – so it's definitely worth sticking around until the very end. The scene doesn't concern John Wick himself but touches on events regarding some of the other characters introduced in the film.

What does John Wick say at the end of John Wick 4? ›

He utters his late wife's name, “Helen,” who died in the opening of 2014's John Wick. Wick then seemingly perishes, and the film's final scene has Winston (Ian McShane) standing at Wick's grave.

Where was the last scene of John Wick 4 filmed? ›

Nuno Maduro ☁️ on X: "Film location: final scene in John Wick 4 @ Sacré Coeur de Montmartre.

Did John Wick's wife know he was an assassin? ›

It's unknown if Helen was ever aware of her husband's past as an assassin. Helen's name in the first draft of the script, titled SCORN was Norma.

Top Articles
A Dog Pets And Animals For Sale
springfield for sale "outdoor" - craigslist
Creepshotorg
Top 11 Best Bloxburg House Ideas in Roblox - NeuralGamer
Jordanbush Only Fans
Bleak Faith: Forsaken – im Test (PS5)
Skylar Vox Bra Size
Pnct Terminal Camera
Erika Kullberg Wikipedia
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Free Atm For Emerald Card Near Me
Kris Carolla Obituary
Nwi Police Blotter
Southland Goldendoodles
Qhc Learning
Helloid Worthington Login
Ukraine-Russia war: Latest updates
Facebook Marketplace Charlottesville
The fabulous trio of the Miller sisters
Cbs Trade Value Chart Fantasy Football
Maplestar Kemono
Youravon Comcom
Who called you from +19192464227 (9192464227): 5 reviews
Lehmann's Power Equipment
Craigslist West Valley
Pearson Correlation Coefficient
Hdmovie2 Sbs
Vivaciousveteran
6892697335
Cardaras Funeral Homes
Ticket To Paradise Showtimes Near Cinemark Mall Del Norte
Pioneer Library Overdrive
Bridgestone Tire Dealer Near Me
Kamzz Llc
Angel del Villar Net Worth | Wife
Graphic Look Inside Jeffrey Dresser
Solve 100000div3= | Microsoft Math Solver
Worlds Hardest Game Tyrone
2015 Chevrolet Silverado 1500 for sale - Houston, TX - craigslist
2016 Honda Accord Belt Diagram
20 Best Things to Do in Thousand Oaks, CA - Travel Lens
159R Bus Schedule Pdf
The Wait Odotus 2021 Watch Online Free
Satucket Lectionary
Grand Valley State University Library Hours
Rocket Lab hiring Integration & Test Engineer I/II in Long Beach, CA | LinkedIn
Ehc Workspace Login
Killer Intelligence Center Download
Workday Latech Edu
What Does the Death Card Mean in Tarot?
Call2Recycle Sites At The Home Depot
Scholar Dollar Nmsu
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6365

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.